PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Rokytnice Šanov Hostětín Žítková Lopeník Bojkovice Rudice


















Město Bojkovice
 

Bojkovice [ Katastr (místní část) ]


Město Bojkovice se rozkládá v údolí řeky Olšavy, v oblasti Bílých Karpat, v nadmořské výšce 301 m, ve východní části okresu Uherské Hradiště. Dominantami města je zámek Nový Světlov a kostel sv. Vavřince. Nejstarší archivní zmínka o Bojkovicích je z roku 1086, v roce 1449 se uvádějí jako městečko, stávají se centrem rozsáhlé feudální oblasti, neboť po zániku Starého Světlova u Luhačovic byl postaven hrad Nový Světlov právě nad Bojkovicemi.
Bojkovice byly městečkem se všemi právy a cechy. Nejstarší byl z roku 1510 - cech soukenický, nejznámější - cech zvěroklestičský.

Ze současnosti je pro Bojkovice významný rok 1965, kdy byly jmenovány městem. Do aglomerace patří i okolní obce Krhov, Bzová a Přečkovice. Dnes žije v Bojkovicích okolo 5.000 obyvatel. Každodenní potřeby obyvatelstva zajišťují soukromí podnikatelé stále kvalitnějšími službami. Nádherné okolí Bílých Karpat, dnes CHKO, umožňuje návštěvníkům města atraktivně využít k turistickým vycházkám, ke sportu i k aktivnímu odpočinku. Krajové zvláštnosti na rozhraní Slovácka a Valašska poskytují rovněž možnosti v oblasti kulturní, společenské a duchovní. Využijte návštěvy Bojkovic k poznání města i okolí v době jeho rostoucího významu v moravskoslovenském regionu.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ ČÁSTI EVIDUJEME


AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 17.11.2021 v 19:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule