PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Rokytnice Šanov Hostětín Žítková Lopeník Bojkovice Rudice


















Město Bojkovice
 

Antonín Moštěk z Vlčnova - lidová keramika [ Nositel tradice lidového řemesla ]

"Nositel tradice lidových řemesel"
za rok 2001

Antonín Moštěk (nar. 1941) se vyučil u významného moravského keramika a znalce fajánsové výroby Heřmana Landsfelda. Do roku 1967 pracoval v keramických dílnách družstva Lidová tvorba v Tupesích, od roku 1967 pak v keramických dílnách Ústředí lidové umělecké výroby v Uherském Hradišti. Zde spolupracoval s významnými keramiky jako byl Ladislav Znoj, Jaroslav Vlček a další. V roce 1979 zřídilo Ústředí lidové umělecké výroby fajánsérskou dílnu ve Vlčnově a Antonín Moštěk se stal jejím vedoucím.

Ve Vlčnově vznikala řada fajánsových výrobků ve spolupráci s výtvarníky ÚLUV. Antonín Moštěk sám vyučil 6 keramiků - točířů a 6 malířek fajánsi, a při tom stále se věnuje práci na kruhu.

Po zrušení Ústředí lidové umělecké výroby po roce 1993 privatizoval dílnu, vlastní práci rozšířil o hotovení fajánsových figurálních plastik a postupně doplnil technologické procesy přípravy hlíny, jejího zdravotně a ekologicky nezávadného zpracování a se svými vyučenci nadále udržuje tradiční technologie hotovení fajánsi a jejich výzdobu.

V dílně Antonína Mošťka se v současné době zhotovují repliky historických fajánsí, kolekce fajánsových nádoba pro současné stolování, dále různé svícny, džbány, betlémy a drobné předměty podle požadavků odběratelů. Pracovníci dílny a zejména její vedoucí se zúčastňují dnů lidových řemesel v národopisných muzeích v přírodě a na velkých folklorních festivalech a poskytují technologickou pomoc léčebným ústavům, v jejichž programu je rukodělná práce pacientů, zejména dětí.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 24.02.2005 v 12:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule