PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Rokytnice Šanov Hostětín Žítková Lopeník Bojkovice Rudice


















Město Bojkovice
 

Bzenecká vinařská cesta [ Cyklotrasa ]

Bzenecká vinařská oblast patří rozlohou mezi nejmenší vinařské oblasti Moravy. Je známá především pěstováním bílých vín s jemnými aromatickými látkami. Vyhlášený je především Ryzlink rýnský ze Bzence pod názvem Lipka a Rulnadské bílé z Kyjova.

Bzenecká vinařská stezka je značena šedou barvou a není příliš dlouhá, připojují se na ni ale i ostatní stezky - kyjovská, strážnická a uherskohadišťská. S bzeneckou stezkou je na mnoha místech shodná i hlavní stezka označená červeným logem.
Stezku začínáme v Kyjově, který je známý především svými vyhlášenými sklípky. Od železničního přejezdu v Kyjově po červené stezce projíždíme místní částí Nětčice, kolem vodárny Osvětimany a po sjezdu kolem lesa směrem k vlkošským búdám. Stezka nás dále vede ke Skoronicím a zpevněnou cestou k Vracovu. Jeho hlavní památkou je burgundsko-cisterciácký kostel sv. Vavřince. Nejstarší částí Vracova je Stará ulice, raritou jsou potom staré Habánské vinné sklepy. Z Vracova se polními cestami dostaneme před Těmice, kde se hlavní červená stezka pojí s šedou bzeneckou a vytváří spolu osmičku, na niž je možné se na mnoha místech trati znovu napojit. Potom nás ale čeká těžký sjezd po silnici č. 54 od Kyjova až do Bzence. V Bzenci se projedeme rovinatým terénem a potkáme řadu vinných sklepů. Dominantou města je kopes s vinohrady a se zbytky kaple sv. Floriána a Šebestiána. V Bzenci u bývalých kasáren potkáme strážnickou stezku značenou tmavomodrou barvou. Pokračujeme však rovně pod vinohrady. V místě napojení uherskohradišťské stezky odbočíme po zpevněné komunikaci kolmo doleva a začínáme stoupání mezi vinohrady. Tam už nás čeká Domanín a Těmice, kde projíždíme nepříjemným kostkovým povrchem. V Těmicích se můžeme za pěkného počasí vykoupat a vráti se po šedé značce zpět do Bzence. Pokud zvolíme šedočervené značení, vydáme se směrem na Kyjov. Tady se cesta napojuje na bzeneckou stezku,která sem vyúsťuje z Ježova. Z Ježova pokračuje cesta dál směrem do Žeravic, musíme se ale připravit na stoupání a následný sjezd k Fibingerovu mlýnu.

Společná cesta ze Žeravic vede dále do Ořechova a stoupáním až do Vážan,kde se s bzeneckou stezkou loučíme. Můžeme se sem ale dostat také po šedé stezce, na které musíme překonat poměrně těžké stoupání od Syrovína až do Újezdce. Zato však budeme odměněni jedním z nejkrásnějších výhledů do okolí, jemuž dominují Chřiby s hradem Buchlovem, Uherské Hradiště, v pozadí Hostýnské vrchy a za pěkného počasí i Javorníky, Beskydy nebo i protější Bílé Karpaty.

Charakteristika a značení trati
První část trati je převážně rovinatá. Několik úseků je obtížněji sjízdných, jsou však jen v malém rozsahu. Pozor na velice nebezpečný úsek silnice č. 54 od Kyjova až do Bzence a na pískovckový podklad cesty před napojením na uherskohradišťskou stezku. Opatrní byste měli být i při průjezdu kostkovým povrchem v Těmicích.
Druhá část trasy vede převážně kopcovitým terénem, povrch cesty je však upravený a sjízdný bez větších problémů. Logo stezky má šedou barvu, napojuje se na ni ale řada dalších stezek - světle zelená kyjovská, strážnická značená tmavofialově a uherskohradišťská, která má světle fialovou barvu. Na dvou místech se potkává i s hlavní stezkou a jejím červeným logem.

Délka trasy: Bzenecká stezka měří 24 km, část Moravské vinné stezky na území bzenecké vinařské oblasti měří 28 km.

Nejnižší bod: Bzenec kolem 200 m.n.m.

Nejvyšší bod: kopec 1 km východně od Újezdce ve výšce 380 m.n.m.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 06.12.2008 v 17:56 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule